5G IoT

Célunk, hogy pilot fejlesztésünk keretében egy bizonyos kritikus létesítmény utólag, bontás nélkül már nem vizsgálható szerkezeti elemeinek folyamatos távérzékelési, felügyeleti és ellenőrzési technológiáját kidolgozzuk, az ellenőrzéshez szükséges nyomást, elmozdulást, repedést, rezgést, nedvességet mérő speciális IoT szenzorokat kifejlesszük, és megoldjuk ezen szenzorok lokális energiaellátását. A mért adatokat egy átjátszóállomás továbbítja a dedikált szerverre, ahol az adatok archiválódnak, és az előre feltöltött paraméterek mentén a protokoll előírásainak megfelelően a szerverprogram végrehajtja a szükséges beavatkozást.

A kritikus infrastruktúra építmények avulásából eredő meghibásodása esetén a hiba lokális feltárása gyakran lehetetlen, mivel a jelenleg a detektálásra használatos eszközök talajszint alatt, a betonban vagy magasan elhelyezkedő fémszerkezeteken nem képesek egyértelműen lokalizálni a hiba helyét és okát. Ebből eredően ilyen havaria helyzet megoldása komoly és időigényes bontási és építési feladatokkal járhat. Ezért ezen objektumok felügyeletére és üzemeltetésére kiemelkedő figyelmet kell összpontosítani. A jelenlegi technológiákkal a meghibásodások vagy rongálások csak utólagosan kezelhetők. A talajszint alatti meghibásodásokból eredő károkat csak nagy áldozatok és költségek árán lehet javítani. Így elengedhetetlen, hogy ezen építmények állapotát preventív, megelőző jelleggel lehessen vizsgálni és felügyelni, amely a tudomány jelenlegi állása szerint eddig nem megoldott.

Elképzelésünk szerint a szerkezeti elemekre integrált szenzoraink, valamint az erre létrehozott IoT ökoszisztéma rendszer képes lesz a már kialakulóban lévő, a konkrét meghibásodásokat okozó problémákat detektálni (nedvesség- páratartalommérő folyamatosan méri a beton, a korrózióérzékelő a szerkezeti elemek állapotát, a nyúlásmérő a statikai elemek elmozdulását), amely az adatok értékelését követően lehetőséget teremt a beavatkozás szintjének meghatározására, így megelőzve a komoly károk kialakulását. Az IoT ökoszisztémához fejlesztjük ki azt a szoftvert, amely a kapott értékek fényében kezeli a beavatkozás szintjét, amely lehet megelőző karbantartás, karbantartás, javítás, elbontás. A prototípusunk alapján kifejleszthető termék műszaki szempontból olyan innovációs tudást hordoz magában, amely ezen infrastruktúra üzemeltetőknek, katasztrófa és polgári védelemnek nyújt megoldást, hiszen az időben történő detektálás és a meghibásodás pontos helyszínének meghatározása megkönnyíti a döntéshozatali mechanizmust és a beavatkozás költségét nagymértékben csökkenti.